This sculptural home takes cues from the sloping Hollywood Hills landscape

.

Tucked inside a quiet and wooded site of Nichols Canyon is the Hollywood Hills House, a sculptural home that boasts cutting-edge green technologies and materials. Los Angeles-based design practice Tighe Architecture crafted the home for a musician and took inspiration from the terrain to form the curvaceous, multi-story dwelling. Spanning an area of 5,200 square feet, the home is faced with an abundance of full-height glazing that create a seamless connection between the indoors and out.

Although… View full post on Inhabitat – Green Design, Innovation, Architecture, Green Building



Sculptural Sunset Houses mimic waves with rainwater-collecting roofs

Named after their spectacular sunset views, the Sunset Houses is a project of two seaside homes set into a slope in the idyllic beach town of Tibau do Sul in the northeast of Brazil. Architects Mariana Vilela and Daniel F. Florez of the local architecture firm Vilela Florez designed the sculptural pair of homes that feature bright blue and grounded brown tones to reference the landscape. To reduce the buildings’ environmental footprint, the architects used locally sourced stone and bamboo and engineered… View full post on Inhabitat – Green Design, Innovation, Architecture, Green Building

Sculptural Haus B uses passive solar principles to surpass Germanys energy standards

Completed over the span of four years, Haus B is a passive solar home that’s a contemporary departure from the housing norm of the 1960s suburban neighborhood in which it resides. Located in Dreieich, Germany, the 320-square-meter house was designed by Düsseldorf-based design studio One Fine Day (Office for Architectural Design) in collaboration with Ulrike Thies who acted as the construction supervisor. Most impressively, the single-family residence was designed and built to surpass the requirements… View full post on Inhabitat – Green Design, Innovation, Architecture, Green Building

Solar-powered home cuts a bold and sculptural silhouette in Melbourne

When Melbourne and Paris-based architecture firm Ola Studio was tapped to create a suburban single-family home in Melbourne, they based their design around the clients’ love for art as well as the industrial loft-like spaces of converted warehouses they were accustomed to. The end result is a partly gabled home that pays homage to its surrounding local and historic context while exuding an undeniably contemporary appearance. The house, named Ross, is powered using a solar photovoltaic array and… View full post on Inhabitat – Green Design, Innovation, Architecture, Green Building

A prefab chapels sculptural form amplifies the Spanish landscape

Perched on a hilltop in a bucolic rural landscape in southern Spain, the Sacromonte Chapel is a prefabricated, minimalist structure designed to coexist with nature in harmony. Designed by Uruguay and Brazil-based architecture firm MAPA, this sculptural place of worship is set on one of the highest peaks in the traditional Andalusian neighborhood of Sacromonte and overlooks unobstructed, panoramic views of its surroundings. The building was mainly constructed from cross-laminated timber panels and… View full post on Inhabitat – Green Design, Innovation, Architecture, Green Building

Sculptural open-air pavilion blends into a rocky Norwegian landscape

When Oslo-based design studio MORFEUS arkitekter first laid eyes on Bukkekjerka, a rock formation framed by the rugged mountains on the east and the open sea to the west, its natural beauty stunned them. So, when they were tasked with designing an open-air pavilion on the site along the Norwegian Scenic Route Andøya, they understandably wanted to take a sensitive approach so as not to detract from the landscape. The resulting design is a contemporary structure built from folded concrete to mimic… View full post on Inhabitat – Green Design, Innovation, Architecture, Green Building

UNStudios sculptural Canaletto Tower is a neighborhood in the sky

UNStudio’s recently completed Canaletto Tower in London functions as a cluster of vertical communities. In designing the structure, the architects applied an approach typically used for smaller private houses and used materials that distinguish the tower from buildings in the nearby financial district of the City.

The massing and materials facilitate optimal shading, reduce heat gain and balance transparency with the need for privacy. Its sculptural façade introduces a level of variability… View full post on Inhabitat – Green Design, Innovation, Architecture, Green Building