Architects recycle shipping containers into a breezy Dhaka home

.

In Dhaka, Bangladesh, local architecture firm River & Rain transformed four shipping containers into a light-filled, three-story house spanning 134 square meters. Completed in 2017, the cargotecture dwelling doesn’t hide its shipping container roots yet manages to exude a welcoming and livable atmosphere through strategically cut openings, terraces that emphasize indoor/ outdoor living, and greenery that grows up, around and through the building. Recycled materials were also used throughout… View full post on Inhabitat – Green Design, Innovation, Architecture, Green Building



A recycled brick wall runs through this breezy home in Australia

Bright, breezy and surrounded by nature, the Cedar Lane House is a place of peaceful respite on the south coast of Australia. Sydney-based architect and photographer Edward Birch designed the light-filled residence at the base of a mountain in Meroo Meadow. Spread out across 280 square meters, the linear home is anchored by a recycled brick wall that runs the length of the building and imbues the interior with warmth and softness.

The Cedar Lane House is organized into three pavilion-like… View full post on Inhabitat – Green Design, Innovation, Architecture, Green Building

Breezy Vietnamese restaurant shows off the beauty and strength of bamboo

Completed in 2016, the Kim Boi Bamboo Restaurant was built on the bones of a twelve-sided concrete structure that was abandoned and left unfinished for many years due to the economic crisis. The architects worked with the existing concrete columns and beams to build a bamboo bearing structure and connected it to the foundation and existing beams with metal pipes and iron pins.

The architects selected a type of solid bamboo, known as tầm vông (iron bamboo), to build the frame and covered… View full post on Inhabitat – Green Design, Innovation, Architecture, Green BuildingEco funeral – Inhabitat – Green Design, Innovation, Architecture, Green Building